Jobke en de Zilveren Fluit ®

‘Ik ben Job, meneer de reus, en ik knijp in je neus!’ klinkt het vanuit de gang naar het hol van de reus. Dat roept Job altijd, wanneer hij bij de reus op bezoek komt. Normaal, wanneer de reus dit hoort, gaat hij naar de kast, neemt het zoutvaatje eruit, en zet het klaar op de tafel, zodat Job er direct op kan gaan zitten.

Maar wanneer Job deze keer het hol binnen komt, is er geen reus te zien. Zou de reus niet thuis zijn? Dat is nog nooit gebeurd! De reus is er altijd, als Job op bezoek komt. Misschien ligt de reus nog te slapen. Job kijkt in het bed, maar… geen reus te zien. Waar zou hij toch kunnen zitten? Job trekt het tafelkleed eens omhoog , maar… de reus zit er niet onder. Job kijkt eens bij de zetel. Daar ziet hij een pantoffel, een voet,… Job stapt voorzichtig dichterbij… en ja, hoor! Daar ligt onder de zetel, plat op zijn buik op de grond… de reus!

‘Wat ben jij aan het doen?’ vraagt Job. ‘Oh, dag Job. Ik had je niet horen komen.’zegt de reus. ‘Waarom lig je daar op de grond? Ga je leren zwemmen?’ vraagt Job nog een keer.

2 Reus tast in vloer_JOBLAND
‘Maar neen, Jobke toch! Wil je weten wat er gebeurd is? Ik moest daarnet niezen, en daardoor is mijn knoop van mijn broek gesprongen. En nu is die knoop hier in dat kleine gaatje in de vloer gerold. Nu probeer ik die te pakken, maar mijn arm is te dik en te kort. Ik kan er niet bij. Ach, ik wil hem echt wel terug, want zo zonder knoop zakt mijn broek af.’ Job proest het uit van het lachen.

‘Reuzenreus, is je buik te dik? Kom hier dat ik er een gaatje in prik!’ Maar dan kijkt de reus opeens zo triest, dat Job besluit om hem vlug te helpen.

‘Ik zal je knoop wel gaan zoeken’ zegt Job. Hij is natuurlijk veel kleiner dan de reus, en kan wel door het smalle gaatje. In een wip heeft hij de knoop gevonden. Maar als hij nog eens rond kijkt ziet hij in de verte iets blinken. Wat zou dat kunnen zijn? ’Reus daar ligt nog iets!’ roept hij. ‘Wat ligt er dan?’ vraagt de reus. ‘Ik kan niet zien wat het is, maar het is iets dat blinkt.’ zegt Job.
2 Reus loert door vloer_JOBLAND

‘Wacht, ik haal even een kaarsje.’ De reus haalt zijn kaars, en geeft ze aan Job. Voorzichtig stapt Job verder met het kaarsje in de gang, tot bij het blinkende ding. ‘Het is een stokje!’ roept hij.‘Een zilveren stokje, en er zitten gaatjes in. Het lijkt wel een fluit!’

‘Echt waar? Heb je mijn fluit gevonden?’ De reus weet niet wat hij hoort. Hij is zo blij! Zijn zilveren fluit, die hij al jaren kwijt was, waar hij al uren en uren naar gezocht heeft,is terug. En hij dacht nog wel dat hij een pech dag had, omdat zijn knoop van zijn broek gesprongen was! Job steekt de knoop en de fluit door het gaatje in de vloer. Zo kan de reus ze allebei pakken.
2 Reus danst met Job_JOBLAND
Wanneer Job terug in de kamer komt, steek de reus hem hoog in de lucht van blijdschap, en maakt een rondedansje met hem. Maar hij vergeet wel dat zijn knoop nog niet terug aan zijn broek genaaid is. Door het dansen zakt zijn broek natuurlijk naar beneden. De reus struikelt en valt om. Met zijn tweeën rollen ze op de grond. Gelukkig is zijn fluit niet gebroken.
2 Reus valt met Job_JOBLAND
‘Lief, lief reusje, speel eens luid een mooi liedje op fluit.’ vraagt Job. ‘Dat wil ik wel voor je doen,’ zegt de reus, ‘maar ik wil je nog eerst iets vertellen over mijn zilveren fluit.’ En dan vertelt de reus dat deze fluit eigenlijk niet zomaar een gewone zilveren fluit is. Neen, het is een wensfluit. Heel lang geleden heeft de reus de fluit van zijn opa gekregen. En die opa had een goede vriend die tovenaar was. Nu hielp de opa van onze reus de tovenaar wel eens, met het hakken van hout, voor zijn kachel. Of met het dragen van de zware ketel met toverdrank. ;Om de opa van de reus te bedanken, heeft
de tovenaar hem deze zilveren fluit cadeau gedaan.
2 Reus speelt fluit_JOBLAND
Met een heel ingewikkelde toverspreuk heeft de tovenaar er een wensfluit van gemaakt. ‘De reus is heel blij want hij heeft nu zijn fluit. Hij blaast en hij blaast en ‘t verhaaltje is uit!’

einde

(Dit verhaal en/of de bijhorende tekeningen mogen niet gebruikt of gecopiëerd worden zonder toestemming van JOBLAND bvba)